Aldtsjerk het dorp

Het dorp Aldtsjerk behoort samen met Oentsjerk, en Gytsjerk tot de Trynwalden, een lint van dorpen op een oude zandrug. Trynwalden verwijst naar Thrimwalde, oud Fries voor ‘in de drie wouden’.
Zeer de moeite waard is de Klinze: vroeger een statig landhuis voor de adel, nu een hotel, beauty & wellness, congrescentrum, en een restaurant. Omgeven door een kronkelend Roodbaard-park is de Klinze voor veel mensen een mooie trouwlocatie.

Wandelend langs de historische hoofdstraat ziet u de oude Sint-Pauluskerk, gebouwd in de 12e eeuw en naamgever van het dorp. De kerk heeft een typisch Fries kerkinterieur met fraai houtsnijwerk. De bijzondere grafheuvel op de begraafplaats is van de adellijke familie van Sminia, die ooit De Klinze bewoonde.
In het pittoreske centrum van Aldtsjerk ligt, aan de Elfstedenroute, café Moarkswâl. Al meer dan 100 jaar kerven de eerste schaatsers vanuit Leeuwarden hun naam in de balken van dit café. De karakteristieke ijzeren ophaalbrug met zelfbediening ligt vlakbij het café.

Aan de oever van de Moark heeft Aldsjerk een kleine haven voor de pleziervaart. Deze vaart komt uit op het Aldtsjerkstermar. In dat meer staat een bijzonder bakstenen gebouwtje op palen: het in 1925 gebouwde 'verenigingslokaal' van "De Vereniging de IJsclub Oudkerk". Het is alleen per boot of op de schaats bereikbaar, maar vanaf de N361 duidelijk zichtbaar. Op een steenworp afstand staat een beeldbepalende poldermolen in het open landschap.

Aldtsjerk, het dorp

 

Beelden van Aldtsjerk

 

De plannen

 

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, suggestie of opmerking over deze site? Stuur dan een mail naar: info@aldtsjerkfoarut.nl. Onderstaand invulformulier werkt niet!!!!